Schrijven is schrappen.

Schrijven is schrappen.

Begrijpelijker schrijven is in de juridische wereld al enige tijd een hot item.

Toen de HEMA de notarisservice introduceerde ging de discussie niet alleen over de aanbiedende partij en de manier waarop aktes werden samengesteld, maar ook – en dan in positieve zin – over de eenvoudige taal waarin de HEMA-aktes waren opgesteld.

Steeds meer bedrijven schrijven hun kleine lettertjes om tot leesbare en begrijpelijke algemene voorwaarden.

Zelfs de president van de Hoge Raad maakte bij zijn aantreden in november 2014 een statement:

“Bij een open houding naar de buitenwereld past ook dat een hoog college zich niet verheven opstelt. Wel serieus en heel goed, maar het hoeft voor mij niet heel plechtig te zijn. Dat geldt ook voor het taalgebruik. De juridische materie is naar zijn aard vaak al ingewikkeld. Laten we ons inspannen om de taal waarin wij onze beslissingen overbrengen helder te houden, en het daarmee niet nog ingewikkelder, niet nodeloos ingewikkeld te maken. Het kan soms wel wat minder plechtstatig, dat maakt de boodschap alleen maar krachtiger.”

Onlangs kondigden strafrechters aan bij grote zaken een zogenaamde voorleesuitspraak te zullen schrijven. Deze voorleesuitspraak is een duidelijke samenvatting van het vonnis, bedoeld voor de samenleving. Het gebeurde in een enkele zaak al eens, en het is echt een verademing.

Hoe schrijf je eigenlijk helder en begrijpelijk?

Op Twitter berijd ik graag mijn stokpaardje: schrijf zo eenvoudig als mogelijk en zo moeilijk als nodig. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

In mijn eerdere blog over heldere en toegankelijke voorwaarden gaf ik al de tip om formeel en ouderwets taalgebruik te vervangen door duidelijkere synoniemen. Websites als Onze Taal of Zakelijk Schrijven kunnen je hierbij helpen.

Schrappen maakt je tekst ook een stuk eenvoudiger.

Schrijven is schrappen

 

In de beperking verschuilt zich de meesterschrijver.

Ook ik maakte me er schuldig aan. Lange zinnen met meerdere mooie bijvoeglijke naamwoorden. Tijdens mijn opleiding tot tekstschrijver bleef de docent er maar op hameren: “Gebruik niet meer woorden dan nodig”, “Schrap elk woord dat geen functie heeft” en “In de beperking verschuilt zich de meesterschrijver.”

Inmiddels doe ik niet anders meer: beperken, schrappen en vervangen. Het werkt echt goed bij het leesbaar maken van juridische teksten. Ook mijn opdrachtgevers zijn er blij mee. Voor een grote techconsultant herschreef ik het handboek arbeidsvoorwaarden. Ook hier heb ik naar hartenlust geschrapt. Zo werd:

“Social media kan als gevolg hebben dat er een grijs gebied ontstaat tussen privé- en werkgerelateerde zaken.”

“Bij social media kan er een grijs gebied ontstaan tussen privé- en werkgerelateerde zaken.”

en

“Blogs en andere uitingen die worden gepubliceerd uit naam van het bedrijf moeten worden gebruikt op een manier die waarde toevoegt aan de doelstellingen van het bedrijf.”

werd

“Blogs en andere uitingen die je publiceert uit naam van het bedrijf moeten waarde toevoegen aan de bedrijfsdoelstellingen.”

Duidelijker toch? Heb jij hulp nodig bij het schrappen in jouw teksten? Neem dan contact op.